Segédlégsugarak

Segédlégsugár
Halton CJ3 segédlégsugár

Injektoros segédlégsugár befúvás

Az injektoros segédlégsugár befúvás egymástól meghatározott tengelytávolságú és átmérőjú, áramvonalas fúvókák sora, amely hatásában lényegesen különbözik a hasonlónak látszó, de folyamatos réses befúvású indukciós módszertől. A gondosan méretezett injektoros segédlégsugár relatíve kis légmennyiséggel, de nagyobb sebességű „jet” sugárral a kritikus zónában (elszívó oldallal átellenes ernyőperemnél) injektáló hatással relatív depressziót létesít, miáltal az elszökni készülő szennyeződés visszaáramlik az ernyő alá. A 3. generációs továbbfejlesztés az injektoros sugarak mellett lefelé irányuló „légfüggönyös” funkciójú fúvókasort is tartalmaz.

Az injektoros hatás következtében nem kell olyan nagymérvű szívás a szűrő oldalon, mint bármilyen más ernyőnél, ezáltal az elszívott légmennyiség jelentősen csökkenthető (40 – 50 %-kal), ami takarékosabb beruházást és üzemelést jelent.

Az injektoros segédlégsugár hatékonyságát szemlélteti a következő ábra (nyomjelzőgázos kvantitatív méréstechnika):

A hatékonyság a keletkezett- (mtg) és az elszívott (me) hő arányával jellemezhető. A mérésekből megállapítható, hogy azonos hatásfokot (83 – 84 %) az injektoros ernyő 40 %-kal kisebb légmennyiséggel (600 m3/h) teljesít, mint a „csak elszívásos” ernyő (1000 m3/h).

Számítógépes modellezéssel is szemléltethető a különbség a segédlégsugaras és a „csak elszívó” ernyők között. A bal oldali képen kikapcsolt injektor melletti állapot látható, mely megegyezik a csak elszívó ernyővel. Jobb oldalon bekapcsolt injektor melletti szimulációs állapot található. Jól látható, hogy bekapcsolt segédlégsugár mellett nem tud a meleg levegő az ernyőn kibukni, így az elszívási hatásfok sokkal magasabb. Amellett, hogy az elszívott légmennyiség csökkenthető, a tartózkodási zóna átlagos hőmérséklete alacsonyabb, ezáltal a konyha belső mikroklímája komfortosabb, a munkavégzés kényelmesebb.

A Schlieren-féle optikai áramlást láthatóvá tevő eljárással szintén vizsgálható a két ernyőtípus közötti különbség. A módszer előnyei a következők:
  • alapelv a sűrűségkülönbség optikailag láthatóvá tételére
  • érzékenyebb, mint a látható füst
  • gyorsan megjeleníthetők a tervezés változásának hatásai
A kapott eredmények megegyeznek a szimulációs eredményekkel.