MARVEL energiatakarékos működtetés (VAV)

MARVEL változó térfogatáramú szellőztetés (energiatakarékos működtetés)

Az energiafogyasztás szükséges csökkentése a nagykonyhák szellőzéstechnikájában elsődleges cél kell legyen, elsősorban a relatíve magas légmennyiség értékek miatt.

Az általános szellőzéstechnikában már ismert Változó Térfogatáramú (VAV) szellőztetés megvalósítása lett a HALTON fejlesztések egyik célpontja.

A MARVEL névvel illetett megoldás lényege, hogy a mindenkori főzési terhelés mértékéhez igazítja az elszívott légmennyiséget, elkerülve az indokolatlan, felesleges mértékű szellőztetést. Minden tűzhely felett elhelyeznek egy infrasugaras megfigyelő „szemet”, amely figyeli a tűzhely termikus állapotát (azaz: kikapcsolt állapot – melegen tartás – maximális főzőteljesítmény). Ennek megfelelően ad az érzékelő utasítást az ernyő egyesített ágában elhelyezett motoros szabályzó zsalunak „nyitás-zárás-közbenső” állapotok, helyzetek beállítására. Természetesen a központi rendszerben elhelyezett szabályozó kör is beállítódik az igény szerint és frekvencia váltó segítségével szabályozza az elszívó ventilátor fordulatszámát, ezzel a légszállítását.

A konyha kiegyenlített szellőztetése érdekében a befúvó rendszer az elszívás változásával összehangoltan szintén szabályozott.

A felépítés sémája az alábbi: